Buitenles
Er gaat gejuich op wanneer de kinderen zien dat er weer een buitenles op het programma staat.. Bewegend leren kan in de vorm van een buitenles, maar het kan natuurlijk ook in een gymlokaal.
Bewegend leren er is een leuke werkvorm om de lesstof eens te oefenen op een andere manier. Kinderen zijn volop in beweging en leren over de doelen van de les. Ze zijn enthousiast en hebben soms niet eens door dat ze leren over de lesstof.
Rekenen met geld of het nabouwen van plattegronden leent zich uitstekend voor dit onderwerp. Maar ook voor klokkijken en sommen zijn veel leuke lessen bewegend leren of buitenlessen te vinden!
Houd deze pagina goed in de gaten, want regelmatig komen er nieuwe lessen bij.
"Juf, wanneer gaan we weer zo'n leuke buitenles doen?"
Klankgroepenparcours
Het klankgroepenwoord is één van de moeilijkste categorieën bij spelling. Om deze categorie op een andere manier te automatiseren is deze buitenles ontworpen.
De leerlingen pakken een kaartje, ze bedenken welk klankgroepenwoord op de stippellijn moet staan. Via het startvlak lopen ze naar de goede klankstraat en passen de regel toe door het woord goed op te schrijven.
Benodigdheden: stoepkrijt, materiaal voor een parcours of afspraken om speeltoestellen op het plein te gebruiken.
Download de kaartjes hieronder. Tip: print meerdere kaartjes
op één pagina.
Buitenles begrijpend lezen
Een heel aantal signaalwoorden worden actief toegepast in deze les. Zo leren de leerlingen wat een opsomming is met de volgende tekst. ‘Loop eerst naar het klimrek, vervolgens naar de zandbak en ten slotte naar een muur.’ Hierdoor lezen de leerlingen de tekst en brengen ze het ook direct in de praktijk.
Benodigdheden: twee ballen, de attributen die genoemd worden op de kaartjes zijn op de meeste schoolpleinen, eventueel kunnen er kaartjes uitgehaald worden die niet van toepassing zijn.
Download de kaartjes hieronder.
Buitenles -cht woorden
Oefen de regel van de -cht woorden met deze buitenles.
De leerlingen pakken een kaartje en vullen in hun hoofd de ‘gt’-klank in. Staat er voor de ‘gt’-klank een korte klank? Dan lopen ze een korte route. Staat er voor de ‘gt’-klank een lange klank of tweetekenklank dan lopen ze een lange route. Een route is een klein parcours over het plein.
Benodigdheden: stoepkrijt, 3 emmers, kaartjes van de download.
Meten in de praktijk
Geef de leerlingen tijdens het buitenspelen eens een meetlint.
Wat gaan ze fanatiek te werk.
Maak er ‘meetkundig stoepkrijten’ van, een variant op ‘botanisch stoepkrijten’, waarbij je plantennamen noteert bij planten. Bij meetkundig stoepkrijten noteer je overal op het plein wat de afmetingen van de voorwerpen zijn.
Tip: gebruik meetlinten van de plaatselijke bouwmarkt.
Inhoud berekenen en controleren met water
In de bovenbouw hebben we allemaal vierkante of rechthoekige bakjes verzameld. Denk ook aan verpakkingen van bijvoorbeeld melk. De voorwaarde is dat er water in moet kunnen.
Op de bakjes worden de letters A t/m F geschreven. De leerlingen krijgen een werkblad en gaan voor elk bakje de inhoud berekenen door de lengte, de breedte en de hoogte te meten en dit met elkaar te vermenigvuldigen.
Daarna schenk je het bakje vol water en schenk je het over in de maatbeker. Hoeveel liter of milliliter past er in? Wat valt je op?
Tip: gebruik meetlinten van de plaatselijke bouwmarkt.
Bezorgspel tot 100
Bezorg de getalkaartjes in de juiste emmer.
Op het plein staan emmertjes met een flat erop afgebeeld, waarbij een deel van de getallenlijn hoort. Wij hebben deze getallenlijn (meetlint) eerst in de klas in stukken geknipt, zodat de leerlingen zagen dat het delen van de getallenlijn waren. De leerlingen bezorgen de kaartjes in de juiste emmer.
Tip: gebruik emmers en pannen van het buitenspeelmateriaal.
Bezorgspel tot 20
De leerlingen willen maar al te graag de postbode helpen om de sommen te bezorgen. Aan de linkerkant van het plein staan de oneven getallen en aan de rechterkant de even getallen. Download de huisnummerkaarten hieronder en zet er een emmer of bak bij. Emmers van het buitenspeelmateriaal zijn vaak prima te gebruiken.
De sommen zijn op enveloppen geschreven. Of er zitten somkaartjes in de enveloppen. De leerlingen pakken een envelop, rekenen de som uit en bezorgen deze in de emmer van het antwoord.
Na afloop kunnen de leerlingen de sommen bij de emmer noteren.
Je kunt ook kiezen voor het bezorgen van getalbeelden erg leuk voor groep 3 en de kleuters. Hiervoor gebruiken wij kaarten uit spelletjes zoals Haaibaai (gratis te downloaden), Mep, Hebbuz en materialen van Met Sprongen Vooruit. Zorg voor veel materialen om te bezorgen.
Als uitbreiding zou de som ook bij de emmer
genoteerd kunnen worden.
Schrijf de telrij op
Wat zijn de leerlingen enthousiast en fanatiek wanneer ze de telrij helemaal op mogen schrijven. Zo ver als zij willen. Want zeg nou zelf: Hoe vaak schrijven kinderen echt de hele telrij op?
Laat de lengte van de telrij aan de leerling over, zo ontstaat er een prachtige natuurlijk differentiatie. Wanneer leerlingen klaar zijn kunnen ze erover lopen. Geef opdrachten bijvoorbeeld bij het tiental even de grond aan tikken of bij even getallen even extra hoog springen.
Tip: gebruik meetlinten als ‘spieklint’ voor leerlingen
die het niet meer weten.
Bewegend Leren met plattegronden
Bouw het bouwwerk van de plattegrond na.
Ren zo snel mogelijk, blokje voor blokje naar de overkant.
Is je bouwwerk klaar?
Hoe ziet het bovenaanzicht en vooraanzicht er uit?
Op naar de volgende, bouwen maar!
Bewegend leren met geld
Leren over geld leent zich uitermate goed voor een bewegend leren les. Kies met je maatje een bedrag. Ren om de beurt naar de geldla om het juiste biljet of muntstuk op te halen. Je mag één munt of biljet per keer meenemen.
Heb je je bedrag compleet?
Tel uit je winst!
Bewegend Leren met klokken
Bouw het bouwwerk van de plattegrond na.
Ren zo snel mogelijk, blokje voor blokje naar de overkant.
Is je bouwwerk klaar?
Hoe ziet het bovenaanzicht en vooraanzicht er uit?
Op naar de volgende, bouwen maar!
Bewegend Leren is goed voor kinderen
"Bewegend leren is een win-winsituatie; beweging en leerstof gecombineerd.''
LeerChallenge als basis voor de rekenles
Een LeerChallenge kan ingezet worden als huiswerk. Of door ouders worden gedownload. Het is een leskaart waar leerlingen stap voor stap de basis leren van breuken, getallen, tafelsommen en nog veel meer.
Ga naar de LeerChallenge-pagina en lees er alles over!